De Rai vereniging organiseert ieder jaar een verkiezing om de beste e-bike van het jaar te kiezen. Helaas doen ze de voorselectie niet zelf, maar laten ze fabrikanten hun fietsen insturen (tegen betaling). Fabrikanten die hier niet aan meedoen maken dus automatisch geen kans op de prijs.
Voor 2018 is de Sparta R5Te verkozen tot beste elektrische fiets van het jaar. Er werd getwijfeld tussen een Bianchi elektrische racefiets en een Giant Explore E+, die 650 euro duurder is dan de Sparta. Appels & peren vergeleken dus.
Terechte verkiezing?
Je hebt het ondertussen wel door, wij zijn niet echt onder de indruk van de RAI-verkiezing. Maar dat neemt niet weg dat de Sparta R5Te een prachtige elektrische fiets is. Voor 2.149 euro krijg je een moderne e-bike met riemaandrijving en geïntegreerde versnellingen in de motor. Daarnaast veel comfort door de dikkere banden. Die dempen veel gehobbel en getril.
Aan de andere kant is het best een fikse prijs. De fiets heeft geen kettingkast, die is niet nodig omdat de aandrijfriem niet gesmeerd hoeft te worden en je dus geen vieze broek/jurk kunt oplopen. Ook is er geen (dure) geveerde voorvork aanwezig én de motor heeft alleen een een rotatiesensor aan boord. En een dure krachtsensor zit er ook al niet in. Technisch is het dus eigenlijk niet echt een hoogstandje. Maar het mooie is dat wat er niet op zit, ook niet kapot kan gaan. Die geveerde voorvorken zijn over het algemeen niet zo best, maar wel duur en zwaar. Een kettingkast voegt gewicht toe en sneuvelt vaak na een poosje ‘fietsstallingsgeweld’. En zo’n krachtsensor is prachtig, maar het merendeel van de mensen wil gewoon altijd veel ondersteuning en kiest dat zelf wel via de stuurbediening. Dus eigenlijk is het een prima fiets voor dagelijks gebruik. Op het stuur een lcd-scherm, de bediening zit naast het handvat. Op het scherm zie je hoe hard je fietst, hoeveel energie er nog in de accu zit en in welke stand je rijdt.
Sparta werkt nog steeds met het, voor hen lucratieve, 3 accu-model. Standaard krijg je de slapste accu, 300Wh. Als je er één met meer inhoud (400Wh) wilt betaal je 150 euro extra. Wil je de beste accu, die van 500Wh, dan komt er zelfs 250 euro bij. Daarmee zou je volgens Sparta wel 310 kilometer moeten kunnen fietsen tussen de laadbeurten in. Dat is in de gunstigste omstandigheden, met de lichtste ondersteuning. We horen het graag als iemand die afstand ooit haalt. Die accu zit tussen het voor- en achterwiel op de schuine buis. Niet echt mooi weggewerkt, maar het past door de vorm wel mooi bij de fiets. Hij is afneembaar, dus je kunt hem overal opladen waar je een stopcontact en de lader bij de hand hebt.
Gashendel & motor
De motor zit in het achterwiel. En daarbij niet zoals je vaak bij achterwielmotor ziet een derailleur met 10 versnellingen, maar een ingebouwd versnellingssysteem met 5 versnellingen. Dat zijn er zat en je hebt er geen onderhoud aan. Fraai systeem. Ook is dit type motor lekker stil. Zoals gezegd heeft de motor geen trapkrachtsensor, hij geeft dus altijd evenveel power, ongeacht hoeveel jij meehelpt. Wel is er een ‘gashendel’ op het stuur, waarmee je tijdelijk even wat extra hulp kunt inroepen. Bijvoorbeeld als je een steile brug op fietst. Dat is, zeg maar, de goedkope versie van een trapkrachtsensor.
Remmen doe je met hydraulische schijfremmen, de verlichting schakelt automatisch in, spatborden en dragers zijn standaard aanwezig en je hebt de keuze uit grijs en groen. De complete fiets weegt bijna 26 kilo. Niet licht, maar tegenwoordig een normaal gewicht voor een e-bike.
Meer informatie op: sparta.nl/elektrische-fietsen/regular-e-bikes/r5te-ltd
