Over speed pedelecs, ook wel high speed e-bikes genoemd, bestaan veel misverstanden. Waar moet je rijden? Fietspad, rijbaan of bromfietspad? Hoe hard mag je, wat voor kentekenplaatje is er nodig? Hoe moet je verzekerd zijn en wat voor soort helm moet je op? We zetten de feiten, de wetten en regels, voor je op een rij.
In augustus 2017 rijden er in Nederland ruim 10.000 speed pedelecs rond. Van de bezitters is 70 procent tussen de 45 en 65 jaar. In de provincies Utrecht, Overijssel en Zeeland zijn naar verhouding de meeste bezitters van een extra snelle elektrische fiets. In Limburg en Flevoland kom je de minste speed pedelecs tegen.
Wat is een speed-pedelec?
Eerst maar even de definitie van een speed-pedelec (‘high speed e-bike’). Dit is een tweewieler met elektrische trapondersteuning tot maximaal 45 kilometer per uur. ‘Gewone’ elektrische fietsen stoppen hun ondersteuning boven de 25 km/u. Een speed-pedelec moet een kenteken hebben om op de openbare weg te mogen rijden. De bestuurder moet minimaal een AM rijbewijs hebben.
Bromfietsregels voor elektrische fiets
Omdat de speed pedelec sinds begin 2017 in de snor- en bromfietscategorie valt, gelden er aparte regels voor dit soort fietsen. Regels die niet bij iedereen even duidelijk zijn, zelfs de politie weet soms niet precies hoe het zit. Alle feiten op een rij is daarom wellicht wel even handig.
Speed pedelecs krijgen sinds 1 januari 2017 automatisch een bromfietskenteken. Per 1 juli 2017 moeten alle speed-pedelecs een bromfietskentekenplaat hebben, ook de snelle elektrische fietsen die voor 2017 zijn gekocht. Zodra je met een bromfietskentekenplaat rijdt, gelden uiteraard ook de regels voor de bromfiets. Maar hier komt ook gelijk de eerste uitzondering om de hoek. Je mag zelf kiezen of je een bromfietshelm of speciale (goedgekeurde) speed pedelec helm draagt.
Op de rijbaan?
High speed e-bikes moeten in de bebouwde kom weg van het fietspad en dus op de rijbaan rijden, tussen de auto’s. Hierbij geldt een maximale snelheid van 45 km/u. Ook al zijn er zat speed pedelecs die maar net 35km/u halen. Dat dit gevaarlijke situaties oplevert kan iedereen bedenken, behalve de regelmakers bij de overheid kennelijk. Er is een groot snelheidsverschil tussen de auto’s en de elektrische fiets en automobilisten herkennen de speed-pedelec vaak helemaal niet als ‘bromfiets’ en reageren hierdoor geïrriteerd of zelfs agressief. Even rondkijken op Youtube levert diverse filmpjes op met fraaie voorbeelden die aantonen dat het een slecht idee is om met de fiets tussen de auto’s te gaan rijden. Als er binnen de bebouwde kom een bromfietspad is, mag je daarvoor kiezen, de maximum snelheid is dan 30 km/u. Buiten de bebouwde kom moet je met je speed pedelec naar het gecombineerde bromfietspad, waar de maximum snelheid 40 km/u is…ben je er nog?
De speed-pedelecs mogen dus alleen op de weg met een gele bromfietskentekenplaat. Verder moet je een goedgekeurde bromfietshelm (ECE 22.05-norm) of speed-pedelec-helm (NTA 8776:2016-norm) dragen. Van die laatste zijn er nog niet veel, maar de fabrikanten zijn druk bezig met ontwerpen en produceren. Tenslotte moet de bestuurder van zo’n snelle e-bike minimaal 16 jaar zijn en een verzekering hebben voor wettelijke aansprakelijkheid. Het kentekenbewijs moet je overigens altijd bij je hebben.
Uitzonderingen
Veel gemeentes zien in dat het ronduit gevaarlijk is om met een fiets (hoewel elektrisch ondersteund) tussen de auto’s op de rijbaan te moeten rijden. Zij maken uitzonderingen. In de Provincie Gelderland zijn ze gelukkig heel pro-actief met deze problematiek omgegaan. Zij nemen de maatregel om op zestien provinciale wegen binnen de bebouwde kom, speed pedelecs toch toe te laten op het fietspad. Het gaat hierbij om de drukste trajecten waar het echt te gevaarlijk is om met een gangetje van 30 kilometer per uur tussen de auto’s te fietsen. Ze maken hiervoor zelfs een speciaal borden met de tekst ‘‘Speed-pedelecs toegestaan’.
In veel gemeentes wordt op dit moment overlegd over hoe om te gaan met de snelle e-bike binnen de gemeente. Ook de Fietsersbond en de RAI Vereniging maken zich hard voor een aanpassing op deze wet.
Fabels
Zoals in het begin van dit artikel genoemd zijn er op het moment van schrijven zo’n 10.000 speed pedelecs op de weg. Die rijden echt niet allemaal altijd 45 km/u. Dat kan ook niet, want onze infra-structuur is daar helemaal niet op ingesteld. Je zou te krappe bochten uitvliegen, je moet continue stoppen en weer optrekken voor stoplichten, bruggen en mede-weggebruikers. Uit onderzoek blijkt dat de snelle e-bike krap aan 30 kilometer per uur haalt als gemiddelde. De fabel dat speed pedelecs vanwege de veiligheid naar de rijbaan moeten is dan ook van de gekke.
In Nederland zijn bijna een miljoen sportfietsers. Die mogen ongeregeld en ongecontroleerd hard rijden op het fietspad….en doen dat ook en masse. Op dit moment mag je dus met je racefiets met 40km/u op het fietspad, een speed pedelec inhalen die daarnaast met 30km/u op het bromfietspad moet rijden. Daarnaast is er nog steeds geen wet die het gebruik van de smartphone op de fiets verbiedt….over gevaarlijke situaties gesproken.
Samengevat
- Harder dan 25 km/u, langzamer dan 45 km/u
- Gele kentekenplaat nodig
- Minimaal AM-rijbewijs (rijbewijs voor bromfiets, scooter, speed-pedelec, snorfiets en brommobiel)
- Speciale helm dragen
- Kentekenbewijs meenemen
- Op rijbaan (binnen bebouwde kom) of bromfietspad
- Rijbaan max. 45 km/u
- Bromfietspad binnen bebouwde kom max. 30 km/u
- Bromfietspad buiten bebouwde kom max. 40 km/u
