45kmh

Stromer ST2 woon-werk ebike

st2 schuinWil je weten hoe de elektrische fiets van de toekomst er uit ziet? Die is er al, het Zwitserse Stromer heeft hem gemaakt en hij is al te koop ook. Sterker nog, hij is ook te leasen. Ideaal voor bedrijven die hun personeel uit de auto willen krijgen en toch niet met extra reistijd willen opzadelen. Hoe dat kan? De nieuwe Stromer ST2 ebike heeft een topsnelheid van 45km/u. Dat schiet dus lekker op.

High-tech e-bike

De ST2 zit vol met de nieuwste techniek. Zo zit er een joekel van een accu in de schuine buis die er voor zorgt dat je, ondanks de hoge snelheden, toch nog een actieradius van 150 kilometer hebt. In de bovenbuis zit een display die je van relevante data voorziet en die te koppelen is aan een app voor je smartphone. Hierover verderop meer. De 500 Watt motor in het achterwiel is ontzettend sterk (35Nm), maar schakelt toch boterzacht in. We reden zelf met de voorganger (de ST1) en dat was al een feestje. Met de nieuwe software gaat dit zelfs nog beter werken. Zodra je de remmen inknijpt begint de accu met terugwinnen van energie. In Nederland misschien niet zo heel nuttig, maar als je af en toe een een flinke heuvel meepakt toch een leuk extraatje. In de balhoofdbuis zit tenslotte nog een fraaie ledlamp weggewerkt. Die doet het, uiteraard, op de energie uit de accu.

Omgaan met hoge snelheid

ledlichtDe fiets zit heel doordacht in elkaar en dat is ook nodig als je met dit soort snelheden wilt rondrijden. Zo is het frame superstijf en zit er een steekas in het voorwiel voor de nodige stijfheid. Dat komt het rijgedrag bij hogere snelheden erg ten goede. De carbon voorvork zorgt ervoor dat de fiets niet al te zwaar wordt. De dikke Schwalbe Big Ben banden zorgen voor zowel comfort als ruim voldoende grip.

Versnelling en remmen

De Stromers worden afgemonteerd met dikke 180mm remschijven en hydraulische remmen van Avid. Daarmee kom je ook weer veilig tot stilstand, want dit soort remmen hebben zich al jaren bewezen in mountainbikes waar wel vaker met hoge snelheden wordt gereden. Shimano zorgt voor het versnellingsapparaat. Met 2 tandwielen voor en 10 achter heb je de keuze uit 20 verschillende versnellingen. In combinatie met de geweldige ondersteuning vindt je dus altijd de juiste cadans.

Digitaal portaal

Stromer heeft een App gemaakt waarmee je zelf de instellingen van je elektrische fiets kunt aanpassen. Dit werkt via bluetooth en zelfs GPS.  Je kunt je fiets bijvoorbeeld op afstand op slot zetten en zo diefstal voorkomen, al kan hij natuurlijk nog wel achterin een busje gezet worden. Maar ook hier is aan gedacht.  Als iemand namelijk aan de fiets komt terwijl deze op slot staat  beginnen de lichten automatisch te knipperen en gaat de motor in de diefstalmodus. Als de fiets wordt gestolen kun je de locatie bepalen met een ingebouwd gps-systeem dat vanuit de Stromer App gebruikt kan worden. Het Stromer Portal geeft een totaaloverzicht van je ST2, van de datum van de volgende onderhoudsbeurt tot het instellen en analyseren van de motormanagementsoftware. Ook kun je de onderhoudsgeschiedenis en de statistieken van je fiets inzien.

STROMER ST2 Film from QicQ on Vimeo.

Rij-ervaring

Het is een bijzondere gewaarwording om zonder al te veel inspanning met “brommersnelheid” over het fietspad te gaan. De fiets kan het allemaal makkelijk aan. Accelereren gaat moeiteloos, de schijfremmen zijn perfect doseerbaar en hebben ruim voldoende remkracht. Wielrenners, snorfietsers en andere e-bikers haal je moeiteloos in. De beperkende factor is de berijder zelf. Op rustige fietspaden kun je zonder probleem het volledige motorvermogen gebruiken, maar in de stad is het zaak je verstand te blijven gebruiken. Als je tussen het overig fietsverkeer rijdt, dat niet alleen ruim de helft langzamer gaat maar ook bezig is met telefoon, muziek, kinderen en andere zaken die afleiden, is het echt zaak je snelheid wat aan te passen. Ook raden we aan een hele goede helm te dragen. Een botsing met een vaartje van 15km/h is al niet fijn, maar als je dik 40 rijdt kan het fatale gevolgen hebben.

Modellen en prijzen

Een elektrische fiets van de toekomst komt natuurlijk niet voor weinig in je schuur te staan. De Stromer ST2 kost je namelijk €5890, -. Maar dan heb je ook wat! QicQ in Amsterdam verkoopt de fietsen, je kunt ze daar ook leasen. De voorganger van deze ST2 begint bij €159,- per maand.

We schreven al eerder over snelle e-bikes:

2 Reacties

2 Comments

  1. Pingback: Top 5: Beste Speed Pedelecs, snelle e-bikes

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

To Top