Sinds afgelopen zomer is het verboden je telefoon nog te gebruiken op de fiets. Op zich een prima regel. Maar die telefoon komt vaak wel heel erg van pas tijdens het fietsen. Bijvoorbeeld om leuke routes te fietsen en niet te verdwalen. Er zijn tegenwoordig prachtige apps die als navigatiesysteem werken en waarmee je vooraf opgegeven routes kunt nafietsen. Je krijgt dan keurig een seintje op je scherm als je moet afslaan. Verderop in dit artikel een paar voorbeelden.
Maar hoe gebruik je die apps, als je je telefoon niet in de hand mag hebben tijdens het fietsen? Simpel, je bevestigt hem met een goede houder op het stuur van je fiets. Bij de fietsersbond namen ze een flink aantal modellen onder onder de loep. De Quadlock en de SP Connect kwamen als beste uit deze test. Je telefoon zit met deze houders trillingsvrij en heel stevig vast, maar is er toch door een stukje opzij te draaien zo van je stuur te halen. Je telefoon zit dan ook direct in een beschermend hoesje. Deze twee systemen wonnen onder andere omdat je gewoon je scherm kunt blijven bedienen én alles sensoren en usb-poorten vrij zijn.
Nadeel van bovenstaande houders is dat je naast de houder ook een hoesje met klem voor jouw specifieke telefoon moet mee bestellen. Dat maakt ze uiteraard duurder. Het mooie is echter dat je met dat hoesje je telefoon ook op andere houders van hetzelfde merk kunt plaatsen. Je kunt er dus bijvoorbeeld een houder voor in de auto bij kopen.
Je kunt er ook voor kiezen een universele houder te kopen. De Celly werd in deze categorie als beste getest. Voordeel is de lage prijs, nadeel is dat je telefoon er vaak niet helemaal goed in past en je scherm slechter af te lezen en te bedienen is.
Prijzen (afhankelijk van de uitvoering):
- Quad Lock, vanaf 59 euro
- SP Connect Bikekit, vanaf 27 euro
- Celly Universal Bike Holder, 18,95 euro
Wil je niet navigeren, maar gewoon je telefoon op je stuur zodat je kunt zien wie je appt of belt? We hebben een uitgebreid telefoonhouders overzicht voor je!
Navigatie apps
Als je dan zo’n handige houder voor je smartphone hebt, wil je natuurlijk ook wel iets doen met dat scherm. Handige apps om route-aanwijzingen tijdens fietsroutes te krijgen zijn o.a.:
- Komoot (onze favoriet, wel eenmalig betalen voor de kaarten)
- Google Maps (gratis)
- Fietsersbond (gebruiksvriendelijk)
- Strava (voor de prestatiegerichte fietsers)
- GPSies.com
- OsmAnd
- RideWithGps
- BikeGPX
