Nieuws

Telegraaf E-Bike test 2011

 

[Lees de 2012 versie van deze test hier]

Ieder jaar doet de Telegraaf een grote fietsentest. Daaronder natuurlijk ook elektrische fietsen. De 2011 versie van hun jaarlijkse e-bike test werd afgelopen zaterdag gepubliceerd. Ditmaal met 14 fietsen in een grote prijsrange. De goedkoopste kost €1549,-, de duurste €2999,-

En laat die laatste nu net de testwinnaar van 2011 zijn, de Koga E-Runner. Hoeveel waarde je aan zo’n test moet toekennen kun je je natuurlijk afvragen. Het is toch een beetje appels met peren vergelijken, als je fietsen met zoveel prijsverschil met elkaar gaat vergelijken. Daarnaast is het wel wat vreemd dat juist dit model wint. Met de hoogste prijs en een heel beroerde actieradius score. Tijdens de test was de accu al na 34km leeg. De verklaring die daarvoor wordt gegeven is dat de Koga ook bij hoge snelheid veel ondersteuning geeft, maar dat je dit zelf ook lager kunt zetten. Kennelijk is de test uitgevoerd met de ondersteuning constant in de hoogste stand. Prima fiets dus, maar vreemd getest. De Koga wint dan ook vooral door zijn heerlijke fietsgedrag. En dat is natuurlijk ook het belangrijkst aan een fiets.

Maar goed, ondanks enige scepsis, mocht je op zoek zijn naar een nieuwe e-bike dan is zo’n test met 14 nieuwe 2011 modellen toch goed om even te lezen. De complete test kun je lezen in 2 PDF’s via de website van de Telegraaf. Deel 1 vind je hier, deel 2 hier.
En we willen het toch nog maar eens vermelden. De gemeten accu-prestaties zijn maar een hele grove schatting. Het is grotendeels afhankelijk van het soort gebruik en de gebruiker. Gewicht, bandenspanning, veel/weinig wind, veel/weinig heuvels, temperatuur, allemaal zaken die grote verschillen kunnen veroorzaken.

Korte samenvatting van de test:

De elektrische fietsen worden gemiddeld steeds beter. Echte slechte fietsen vind je in deze prijsklasse niet meer.

Winnaar met 5 sterren is zoals gezegd de Koga E-Runner.

De verdere verdeling:

4 sterren:
Kalkhoff Tasman City €2399,-
Batavus Intermezzo Easy Royal €2499,-
Flyer C5 €2449,-
Trek Navigator T500+ €2299,-

3 sterren:
Giant Twist Go Double €2099,-
Sparta E-Motion C3 €1749,-
Union Switch €1699,-
Bikkel I-Bee2 €1599,-

2 sterren:
Gazelle Orange Pure Innnergy €1699,-
Rivel Mingle €1649,-
Montego Elan €1549,-
Antec Vela €2149,-
Infineum I-Centiv €1799,-

Mocht je naar aanleiding van deze test een elektrische fiets gaan aanschaffen, vergeet dan niet even een review in te vullen op onze website. Daar zullen toekomstige e-bikers veel aan hebben!

Klik om te reageren

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

To Top