Elektrische bakfietsen

Tips: Elektrische bakfiets kopen

Aankooptips voor een elektrische bakfiets

De elektrische bakfiets is populair. Logisch, want ze zijn ontzettend handig om jonge kinderen mee naar school te brengen of om boodschappen mee te doen. In stedelijk gebied zijn ze een perfect alternatief voor de auto! Wil jij ook een elektrische bakfiets kopen? Met onze tips doe je nooit een miskoop.

Elektrische bakfiets met twee of drie wielen

Elektrische bakfietsen zijn er met twee en met drie wielen. Welke je moet hebben, is afhankelijk van je wensen. De belangrijkste verschillen tussen de tweewieler en de driewieler zijn de stabiliteit en de ruimte in de bak.

Een e-bakfiets met drie wielen heeft één achterwiel en twee wielen aan de voorkant onder of naast de bak. Dit soort bakfietsen blijven op eigen kracht overeind staan, maar sturen zwaarder. De bak is meestal groter dan bij de modellen met twee wielen, waardoor je er dus meer kinderen of boodschappen/bagage mee kunt vervoeren.

De tweewieler heeft maar één wiel onder of voor de bak. Dat maakt dit soort e-bakfietsen lichter en ook wendbaarder. Vooral op hogere snelheden gedragen dit soort fietsen zich veel meer als een normale tweewieler.

Gemiddeld genomen zijn tweewielers langer en smaller dan driewielers. Dat kan een overweging zijn als je beperkte ruimte in je schuur hebt.

De bak

Alsof het niet moeilijk genoeg is om uit de tientallen fietsmerken te kiezen, hebben die ook nog eens allemaal verschillende soorten bakken. Je hebt ze van hout en van kunststof. Die laatste zijn meestal wat lichter en bieden ook extra comfort. Kijk ook naar de hoogte van de bak. Die moet hoog genoeg zijn, zodat je kids er niet makkelijk uit kunnen klimmen. Het is wel prettig als er een lage instap aan de zijkant is en er een opstapje op het frame zit. Check ook gelijk welke accessoires er allemaal beschikbaar zijn. Een regenhuif is prettig, kussentjes, kun je er makkelijk een maxi-cosi in monteren, zijn de veiligheidsgordels makkelijk in het gebruik, enz.

Veiligheid

Als je de elektrische bakfiets vooral gebruikt voor boodschappen, zal de veiligheid misschien wat minder van belang zijn. Maar als je er kleine kinderen mee wilt vervoeren, dan is een veilige fiets echt van levensbelang. Waar moet je op letten?

  • Zichtbaarheid: Zitten er goede ledlampen of? Is de zijkant voorzien van reflectie? Een fel gekleurde bak valt beter op dan een zwarte, neem dat mee in je overwegingen!
  • Stabiliteit: Zeker bij tweewielers is een stevige en brede standaard heel belangrijk. Kies er een die makkelijk uit te klappen is, altijd even meenemen in je test bij een proefritje.
  • Veiligheidsgordels: Tegenwoordig zijn de meeste e-bakfietsen voorzien van veiligheidsgordels, vaak driepunts, maar soms zelfs vijfpunts.

Versnellingen en remmen

Een bakfiets, zelfs de duurste modellen, is altijd zwaar. En ondanks de hulp van een motor, is het toch erg prettig als er goede versnellingen aanwezig zijn. Niet alleen om het wegfietsen vanuit stilstand makkelijker te maken, maar ook omdat die beter is voor de ketting en de tandwielen.

Weet je het zeker? Er moet een elektrische bakfiets komen? We maakten een Top 5 met de mooiste bakfietsen van dit moment. Die vind je hier: Top 5: Elektrische bakfietsen

Zo’n zwaar gevaarte moet, inclusief de lading, ook weer veilig tot stilstand gebracht kunnen worden. Kies bij voorkeur een e-bakfiets met hydraulische schijfremmen. Die doen hun werk over het algemeen perfect en je hebt er nauwelijks onderhoud aan.

Stalling

Bedenk voordat je elektrische bakfiets aanschaft waar je hem gaat laten. Buiten staan kan, maar ze zijn ontzettend diefstalgevoelig. Liever stal je hem dus binnen, maar heb je daar de ruimte voor? Meet vooraf op hoeveel ruimte je hebt. Houd daarbij ook rekening met de grote draaicirkel van een e-bakfiets. Moet ie toch veel buiten staan, schaf dan ook een goede afdekhoes aan. Dat zal de levensduur ten goede komen.

Maak altijd een proefrit

Twijfel je welke bakfiets je wilt kopen? Logisch, ze kosten een klein vermogen. Maak altijd eerst een proefrit, met passagiers of lading! En koop nooit na je eerste proefrit. Probeer een paar verschillende modellen. Denk ook na over wie er op zit. Ben jij dat alleen? Of fietst je partner er ook vaak op? Dan is bijvoorbeeld een fiets met een makkelijk verstelbare stuur- en zadelpen handig, zo zit je altijd op de juiste hoogte. Dat fietst wel zo fijn.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

To Top