e-race

Trek Domane+, elektrische top racefiets

Op de Amerikaanse site van Trek was hij al even te vinden, en sinds deze week ook op de Nederlandse, de Domane+. Trek maakt in deze prachtige Domane modellenreeks nu dus ook een elektrische racefiets.

Specs Trek Domane+

Eerst de specificaties. De fiets wordt niet echt lichtgewicht. Een maatje 56 weegt bijna 17 kilo. Daarvoor krijg je een fiets die is afgemonteerd met een SRAM Force 1×11 groep, met hydraulische schijfremmen. Het schitterende frame is van 500 series OCLV Carbon. De fiets is Endurance geörienteerd, zoals alle Domane’s. Hij krijgt daarom ook ruimte voor dikke banden, tot 35 millimeter maar liefst! Die zitten er standaard ook op, Schwalbe G-One’s…de band met hele kleine nopjes.

De Domane Plus wordt aangedreven door een Bosch motor uit de Performance Speed lijn, en hoewel de Amerikaanse versie 28mijl, dus 45km/u haalt, is de Nederlandse ingesteld voor snelheden tot maximaal 25km/u. Geen speedpedelec dus, ondanks de 250 watt en 63Nm. Het is een echte Domane, dus met een IsoSpeed decoupler voor het comfort en bijbehorende geometrie.  In de schuine buis vind je de verwijderbare 500Wh Powertube accu. De motor heeft vijf ondersteuningsstanden. In de lichtste stand (ECO) wordt meer dan 100 kilometer actieradius verwacht, afhankelijk van heel veel factoren uiteraard. Op het stuur zit een Purion display, waarop je allerhande data kunt aflezen. Snelheid, afstand, actuele actieradius en in welke stand de ondersteuning staat. Het scherm heeft achtergrondverlichting en is dus ook in het donker goed af te lezen. Via dit scherm bedien je de motor ook. Extra ondersteuning nodig? Een druk op de knop en de motor gaat harder voor je werken.

De Supernova verlichting is ingebouwd en wordt gevoed door de accu. Er zijn verborgen bevestigingspunten voor spatborden of bagagedragers. Kortom, een hele sportieve alleskunner. Nog wat ‘niet-elektrische’ details. De Domane + komt met hydraulische schijfremmen van SRAM, netjes flatmount gemonteerd. Achteraan vind je een 11-36 cassette die samenwerkt met de SRAM Force derailleur. Vooraan een enkel voorblad van Praxis. De overige componenten zijn van Bontrager, Trek’s eigen onderdelenmerk. Stuur, stuurpen, zadel en zadelpen en ook de Paradigm wielen met steekas komen allemaal uit eigen stal.

Trek ziet, zeker op de thuismarkt (USA), veel kansen voor de Domane+. De verkopen van elektrische fietsen zijn daar verdubbeld sinds 2016. Toch beginnen ze voorzichtig. Met alleen dit model, terwijl de ‘niet-elektrische’ Domane familie uit meer dan 20 verschillende modellen bestaat.

De eerste rij-indrukken van wielerjournalisten die met de Amerikaanse versie reden zijn dat je het gewicht best voelt, zeker als je een ‘gewone’ Domane gewend bent. Maar dat de kracht van de motor je dat al snel doet vergeten. En vooral op slecht wegdek is het genieten. De combinatie van comfortverhogende zaken als de Decoupler en dikkere banden samen met de sterke motor maken bijvoorbeeld gravelritjes een genot om te rijden. We zijn benieuwd of we de fiets in Nederland veel in het wild gaan zien. Hij moet gaan concurreren met de Bianchi, Pinarello, Cube en steeds meer andere elektrische racefietsen. De Trek Domane+ kost €5.499.

Meer info op de site van Trek.

Klik om te reageren

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

To Top