Techniek

E-bike accu stuk? Ga je vervangen of reviseren?

revisie e-bike accu

Uiteindelijk ontkomt niemand er aan, er komt een tijd dat de accu van je elektrische fiets de geest geeft. Wat doe je dan? Koop je een nieuwe? Of laat je de oude reviseren?

Een fietsaccu is opgebouwd met een stapel aan elkaar gesoldeerde losse batterijen, waar een kunststof beschermkast omheen zit. Daarnaast zit er wat elektronica in, die ervoor zorgt dat je accu niet kan overladen, oververhit raakt of zichzelf te diep ontlaadt.

Er kan van alles stuk aan zo’n accu. De soldeerverbindingen kunnen stuk gaan, de losse cellen kunnen defect raken of na verloop van tijd steeds minder energie opnemen. Dat laatste is overigens gewone slijtage, daar is niets aan te doen.

Met de tips voor het opladen die we eerder al gaven, in dit artikel, gaat je accu in ieder geval zo lang mogelijk mee. Maar dan nog zal je accu steeds wat achteruit gaan in capaciteit. Gemiddeld hoort een accu wel een jaar of 5 mee te gaan, tenzij je heel veel fietst en hem meer dan 1000x oplaadt binnen die tijd. Aan het eind van de levenscyclus van de batterijcellen is de elektronica meestal nog wel goed, net als de behuizing. Eigenlijk zonde om weg te gooien, ook uit duurzaamheidsoogpunt niet heel goed.

Geld besparen met accu-revisie

Een nieuwe accu voor je elektrische fiets is natuurlijk zo gekocht (tenzij de fabrikant failliet is gegaan en je de pech hebt dat je een wat exotisch model accu in je e-bike hebt). De kosten van een nieuwe accu zijn echter niet mals, je bent er makkelijk tussen de 500 en 800 euro voor kwijt. Gelukkig kan het ook anders! Je kunt de oude accu namelijk nieuw leven laten inblazen bij een accu-revisie bedrijf. Die maken je oude batterij open en vervangen de accu-cellen voor nieuwe exemplaren. Soms krijg je dan zelf een sterkere batterij terug dan je inleverde, van 400Wh naar 500Wh bijvoorbeeld. Dat reviseren is altijd voordeliger dan het aanschaffen van een nieuwe accu, je kunt soms al voor 300 euro klaar zijn.

Disclaimer: Niet alle e-bike accu’s kunnen gereviseerd worden. Op sommige fietsen zit een beveiliging die zorgt dat je fiets het niet meer doet als er aan de batterij geknutseld is. Het revisie-bedrijf van je keuze kan je ongetwijfeld vertellen of ze jouw specifieke accu wel of niet kunnen reviseren.

Grote beurt

Goede revisie-bedrijven vervangen niet alleen de cellen, maar controleren ook gelijk de elektronica, overige solderingen en de printplaten. En vervolgens zorgen ze er ook voor dat de behuizing weer net zo waterdicht wordt als dat deze was. Op deze pagina vind je een overzicht van accu-revisie bedrijven in Nederland en België.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

To Top