Tips

E-bike accu’s en kou, geen goede combinatie

De accu in je elektrische fiets is niet zo gek op kou. Misschien heb je wel eens gemerkt dat de actieradius flink afneemt als de temperaturen richting het minpunt gaan.

De gebruikte energiecellen doen hun werk gewoon minder goed als het koud is. De energie stroomt minder makkelijk door het systeem, met minder vermogen en een lagere actieradius tot gevolg. Een goed BMS (Battery Management System) zorgt er zelf voor dat er bij kou minder vermogen wordt geleverd om de accu te beschermen. Dit komt uiteindelijk de levensduur van je accu ten goede.

Het verlies in actieradius ligt tussen de 5% en 20%, bij vorst kan het zelfs wel 30% zijn. Als je dus bij 20 graden 60 kilometer op een acculading rijdt, kan dat bij 0 graden afnemen tot net 40 kilometer. Hetzelfde geldt voor de oplaadtijd, die wordt langer naarmate de waarden op de thermometer zakken.

Het effect is gelukkig tijdelijk. De cellen hebben niet permanent te lijden onder de kou. Zodra de temperatuur weer stijgt, loopt ook de actieradius weer op. Net als bij fietsers eigenlijk ;-). Het opladen gaat dan ook gewoon weer in het tempo waarin je dit was gewend.

Wat kun je doen om je ebike accu te beschermen?

Accuhoes elektrische fiets

Je kunt zelf wel wat maatregelen nemen om de negatieve effecten van de kou te verminderen:

  • Bewaar de accu op kamertemperatuur en laad hem ook op bij deze temperatuur. Accu uit de koude schuur halen dus! Het laden gaat dan sneller, en je accu is op bedrijfstemperatuur als je hem gaat gebruiken, met meer actieradius tot gevolg.
  • Laat je e-bike nooit met een lege accu in de kou staan. Hij kan door de kou ‘diepontladen’ worden, daar beschadigd hij wel permanent van!
  • Schaf een warm jasje voor je accu aan. Klinkt misschien vreemd, maar ze bestaan en helpen echt. Bijvoorbeeld deze op Bol.com. Ze zijn er voor diverse merken en type accu’s.
  • Als je heel weinig fietst in de winter, laad dan je accu toch iedere twee weken even bij. Goed voor de levensduur van je accu.

LCD-scherm problemen

Lcd-displays reageren bij lage temperaturen vaak een stukje trager. Ook zie je soms donkere vlekken of juist kleurige delen verschijnen. Dat komt doordat de kristallen in het lcd-scherm niet zo van kou houden. Je display is dan niet kapot, zodra de temperatuur omhoog gaat verdwijnen alle problemen als sneeuw voor de zon..pun intended.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

To Top